Hoe werkt een rookkanaal?

Upload Image...

Rookkanaal op 1-2-3

Een rookkanaal heeft een simpele functie: de rook van uw kachel naar buiten voeren. Meer is er niet aan. Ook de montage van die constructie is de logica zelve.

In feite wordt één lange pijpleiding gemaakt waardoor de rook naar buiten trekt. Die lange pijpleiding bestaat uit afzonderlijke stukken (de eigenlijke rookkanalen zelf) die heel eenvoudig in elkaar worden geschoven, eventueel aangespannen door een paar schroeven. In het geval van flexibele rookkanalen bestaat het volledige kanaal zelfs uit 1 lange, buigzame pijp. Hieronder overlopen we stapsgewijs het hele proces.

Uw schoorsteen als rookkanaal

Een schoorsteen is in feite één groot rookkanaal dat ingemetseld is in de ruwbouw van uw woning. Omwille van bepaalde redenen kan daar op verloop van tijd slijt op komen, teer- of roetaanslag… Als ondersteuning of optimalisatie hiervan kan een inox rookkanaal in de schoorsteen geplaatst worden. Zo heeft u in feite een volledig gerenoveerde, functionele schoorsteen zonder dat u de ruwbouw moet uitbreken.

Heeft de schoorsteen een niet-gestandaardiseerde, niet-loodrechte opbouw? Dan kan een flexibel rookkanaal alsnog een oplossing bieden. Voor alle reguliere schoorstenen is een combinatie van enkelwandige of dubbelwandige rookkanalen voldoende om de afvoer van rook te optimaliseren.

Upload Image...

Van kachel naar plafond

We beginnen met een enkelwandig rookkanaal in de uitgang van uw kachel. Afhankelijk van waar die uitgang zich bevindt (aan de bovenkant of achterkant) wordt een rechte buis of een hoekige variant gekozen. Dat rookkanaal leiden we naar het plafond, waar het uiteindelijk doorheen moet.

Is uw plafond niet brandbaar? Dat maakt het makkelijk. Indien dat niet zo is, dan moet er een koppelstuk voorzien worden op zo’n 50 centimeter van het plafond. Ook dit tussenstuk is heel eenvoudig over de omhoog klimmende buis te schuiven.

Door het plafond richting dak

Wanneer uw rookkanaal doorheen het plafond trekt is een opening uiteraard noodzakelijk. Die wilt u natuurlijk zo klein mogelijk houden, wat er voor zorgt dat het rookkanaal dicht aanspant tegen de contouren van de opening. De warmte van de buis brengt daarom op deze plaatsen risico’s met zich mee.

Om 100% veiligheid te garanderen gebruiken we tijdens die overgang dubbelwandig geïsoleerde rookkanalen. Ook deze dubbelwandige buizen schuiven moeiteloos in elkaar.

Daarnaast wordt net na (en meestal ook net voor) het doorkruisen van het plafond een steunstuk gemonteerd. Hierdoor sluiten de pijpleidingen visueel mooi aan waardoor er geen lelijke opening zichtbaar is, en bovendien is dit nodig om de volgende paar meter van het rookkanaal voldoende te ondersteunen. De vloersteun boort en schroeft u ook vast om de constructie permanent vast te zetten. Muurbeugels zorgen er verder voor dat de rookkanalen stevig en stabiel tegen de muur blijven zitten.

De binnen- en buitenkant van het dak

Om het kanaal door het dak te geleiden, maken we gebruik van een daksteun. Die daksteun lijkt goed op een gewone vloersteun met uitzondering van de twee roterende armen die er aan bevestigd zijn. Hierdoor manoeuvreert de daksteun perfect naargelang de hellingshoek van het dak. Let wel: dit is enkel voor hellende daken. Bij platte daken is een normale voetsteun voldoende, al monteren we dat nu gewoon ondersteboven.

Aan de buitenkant van het dak voorkomt een stormkraag dat regen onder uw dakpannen terecht komt. Daarnaast beschermt een regenkap tegen water in het rookkanaal zelf, en een trekkap gaat nog een stapje verder: naast regen vermijdt u zo ook wind, eventuele vogels en uiteraard teruggeblazen rook in het kanaal.

Upload Image...

Assemblage van uw rookkanaal

Zoals we reeds hebben aangehaald: alle stukken zijn eenvoudigweg in elkaar te schuiven. Iedere buis heeft een dunne en een dikke kant – als vuistregel geldt dat de dunne kant altijd richting kachel loopt en de dikke altijd naar boven. Op die manier kunnen condens en rook onmogelijk ontsnappen.

Buiten het vastdraaien van enkele bouten of het boren van een paar schroeven hoeft u eigenlijk niets meer te doen. Dat is het geval bij klembanden, die bevestigd worden op plaatsen waar twee kanalen in elkaar schuiven, en bij de verschillende types beugels. That’s it!